Sardinië, een schets

Wie Sardinië nog niet kent, kan naar dit filmpje op youtube kijken. De beelden zijn niet geflatteerd, maar in werkelijkheid echt zo mooi.

Het unieke karakter van dit prachtige eiland is te danken aan zijn geïsoleerde ligging midden in de Middellandse Zee. Eeuwenlang gingen de grote historische gebeurtenissen in dit gebied aan Sardinië voorbij en bleef het een op zichzelf staande wereld. Zelfs de Romeinen vonden het moeilijk om dit eiland te onderwerpen. De eeuwen van invallen vanaf het water hebben een nog steeds zichtbare erfenis achtergelaten. De wegen lopen door de valleien het binnenland in, in plaats van een panoramische route langs de prachtige kust te volgen. Er zijn havens, maar de visserij is geen steunpilaar van de economie en Sardinie is zelfs in tijden van vrede nooit echt een zeevarende natie geworden.

Door de eeuwen heen zijn de Feniciërs, Romeinen en Genuezen op de Sardijnse kust geland. Zij streden om de macht met Pisanen, Arabieren, Spanjaarden en uiteindelijk het huis Savoye. De verschillende culturen hebben allemaal bijgedragen aan de kunst, architectuur en het culturele leven van Sardinië en overal zijn sporen hiervan te vinden: prehistorische nederzettingen en forten van de vroegste bewoners van het land, in rotsen uitgehakte grafkamers en Romaanse kerken die lijken op die van Pisa of Lucca. Nieuwe kunstzinnige stijlen werden vaak overgenomen en kregen een apart Sardijns karakter – bijvoorbeeld de altaarschilderingen in de Spaanse retablo-traditie.

In 1848 werd dit ongetemde eiland onderdeel van de jonge natie Italië. De 20e eeuw bracht dromen over industrialisatie en welvaart, evenals het begin van een toeristenindustrie. Het Sardinië waar de toeristen voor komen, is een land van witte stranden en diepblauwe zee, maar het eiland heeft veel meer te bieden. De kust is inderdaad prachtig, maar ook het verbluffende mooie binnenland verdient nadere verkenning. Het landschap is erg afwisselend en biedt totaal verschillende omgevingen voor planten, dieren en vogels. In sommige gebieden liggen vruchtbare vlakten, in andere steile bergen van graniet en kalksteen waar het uitzicht binnen enkele kilometers van horizontaal overgaat naar verticaal.

De economie is complex. Landbouw en schapen hoeden waren de belangrijkste factoren van de economie en er waren ook steenkool- en metaalmijnen. Deze mijnen zijn  vervallen en er zijn geen nieuwe plannen om de industrie weer bloeiend te krijgen. Milieubezwaren spelen daarbij de grootste rol.

Toerisme bood een nieuwe kans op bloei en inmiddels is het land daar steeds verder in gegroeid. Om de natuur te bewaren zijn er diverse natuurreservaten aangewezen. Het natuurreservaat Gennargentu is een bezoek zeker waard en eigenlijk een ‘must’. Je kunt er met de klassieke auto tot bijna in het hart ervan komen. Naast het adembenemende landschap vind je daar prachtige wilde bloemen, wilde en grillig gevormde gebergtes, loslopende dieren en rust.

Voor heel Sardinië geldt: neem de tijd! Stop vaak, het kan gemakkelijk want er is meestal weinig verkeer. Voor wie van fotograferen en filmen houdt: je komt dubbel en dwars aan je trekken!

Geniet van alle heerlijkheden die het land te bieden heeft qua landschap, gastvrijheid, keuken en vergezichten! Voor wie van wandelen of een rondje hardlopen houdt, dat kan goed vanuit de gekozen hotels. Zwemmen kan in de vele zwembaden en in zee. Tot laat in oktober is het zeewater nog aangenaam warm. Maar pas op voor de sterke straling van de zon!

Klimaatinfo

Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. Warme zomers en milde winters, hoewel in de bergen in het binnenland heel soms sneeuw valt. Het eiland staat altijd onder invloed van de wind uit zee en de mistral die vanuit Zuid-Frankrijk over zee komt aangeraasd en meestal enkele dagen aanhoudt.

In september is de gemiddelde minimum temperatuur 17˚C en de maximum temperatuur gemiddeld 25˚C, het gemiddeld aantal zonuren per dag is 8 en de zeewatertemperatuur is 23˚ C. Er valt tussen de 31-60 mm regen in september.