Reisverslag Piemonte 13 t/m 23 mei 2022

De reis begon met de vliegreis van Amsterdam naar Turijn, maar er waren ook deelnemers die zelf naar Turijn reden. Op loopafstand van het vliegveld Turijn stond de vrachtwagen die voor ons vanuit Nederland was komen rijden, al klaar met de oldtimers. Na het ontladen kwamen ook de deelnemers aan en kon er worden kennisgemaakt, ingestapt en weggereden. De route werd gereden volgens duidelijke met pijlen ingetekende kaarten, die waar nodig waren voorzien van extra aanwijzingen. Er werd ook veel gebruik gemaakt van de GPX bestanden die op navigatie-apparatuur was ingeladen, want gemak dient de mens!

Bij het eerste hotel Albergo dell’Agenzia in Pollenzo zouden we drie nachten blijven. Op twee dagen maakten we rondritten in de mooie omgeving en langs de steden Bra, Alba en Barolo. In dit laatste stadje kon het wijnmuseum worden bezocht. Bra is een stad die bekend staat om de bijzondere ‘slowfood’ dat in de meeste restaurant wordt geserveerd. Aan het eind van de middag, na terugkomst kregen we een rondleiding in de Banca del Vino die zich in een deel van het complex van de Agenzia bevindt. In dit keldercomplex worden veel verschillende wijnen uit heel Italië bewaard. De  middag werd feestelijk afgesloten met een proeverij van verschillende wijnen.

De volgende rit ging met een grote boog richting zuid en daarna weer richting noord door het prachtige wijngebied langs kleine weggetjes. We reden door Dogliani, waar een heel bijzondere kloosterkerk staat. De bestemming voor die dag was Isola d’Asti. Het hotel voor twee nachten was prachtig gelegen met uitzicht over het dal. Het was warm die dagen maar ook daar was een heerlijk zwembad om in de namiddag even af te koelen. ’s Avonds konden we genieten van de zalige diners die op het terras werden geserveerd. Ook daar was een mooie uitgezette route in de omgeving die onder andere door de stad Asti kwam en zo kon deze stad die ook zeer de moeite waard was, worden bekeken. 

Verder ging het weer over een fraaie route naar Ciocarro, hotel Sant’Uffizio weer voor 2 nachten. Dit hotel op een groot eigen terrein is gelegen op een heuvel. Dineren deden we in het tegenover gelegen restaurant. De rondrit van de volgende dag in de omgeving was weer supermooi. 

De volgende en laatste stop voor drie nachten was in Villa Matilde, Romano Canavese, dichtbij Turijn. Eén dag besteedden we aan het bezoeken van het Versaille van Italië dat La Reggia di Venaria Reale heet. Het was zo warm die dag dat het bezoek aan de prachtige tuinen moest worden overgeslagen. Wie daar zin in had, kon ook nog even kijken naar de dagetappe van de Giro d’Italia, die langskwam op onze route. Maar ook een bezoek aan Turijn was mogelijk. De laatste dagrit ging naar de Alpen die ten westen van Turijn liggen. Een avontuurlijk traject over smalle weggetjes met fabelachtige uitzichten en bijna op de top een geweldig uitzicht over het hele dal. Wegens (toch nog!) niet gesmolten sneeuw op de pas konden we niet helemaal doorrijden tot de top. Maar de weg terug was minstens even mooi!

En zo kwam er een einde aan deze prachtige reis met heerlijke routes, bijzonder mooie hotels, prachtig (warm) weer en een heel gezellig reisgezelschap. Met een gecharterde touringcar werden we weer naar het vliegveld gebracht en vlogen we zonder vertraging terug naar Amsterdam. Op een van de volgende dagen konden de klassiekers weer in Veen worden opgehaald!

Einde van een geweldige reis! Graag tot de volgende keer!

Het was nog altijd niet de laatste reis van 2022. Klik hier om te zien wat nog op het programma staat. Schotland en de AHOCN clubreis naar Goodwood.